گزارشی کوتاه از یک سمینار در لوکال پارلمان سوئد، تحت عنوان زنان،سیاست و مذهب

 

کریم شاه محمدی

2010-12-13

چهارشنبه 8 دسمبر از طرف سازمان نجات کودک بخش استهکلم (Margareta Olofsson Ordf ) و آمینه کاکه باوه عضو حزب چپ در پارلمان سوئد این سمینار ترتیب داده شده بود و ما هم به این سمینار دعوت شده بودیم. سخنرانان این سمینار،(Madeleine Sultan Sjöqvist ) مدرس دانشگاه و پژوهشگر در جامعه شناس دینی ( البته خودش اظهار داشت که مذهبی نیست) و (Mohammad Fazlhashemi) پروفسور در تاریخ شناسی ادیان که خود را مسلمان فمنیست می دانست.

مادلین، مسئله را چنین شروع کرد، موقعیت مذاهب سیاسی، اقتصادی و فرهنگی پدیده ای است که  همیشه مورد بحث و مجادله قرار گرفته است.از آنجایی که سکولاریزم سرعت گرفت و در قرن 17 در مورد بی خدایی روشنگری به عمل آمد  و مدرنیتت و عقلانیت و موقعیت مذهب در کشورهای دموکراتیک مورد بحث و مجادله قرار گرفت.

بنا بر این حتی امروز هم، تنش میان مفاهیم سکولاریسم و مذهب  و همچنین بر داشتهای متفاوت از رابطه نهادهای مذهبی  با وضعیت سیاسی در جامعه وجود دارد.امروز، فعالیت  سازمانهای شناخته شدۀ مذهبی گسترش یافته است  و تلاش می کنند با سوالهای سیاسی در جامعه رخنه کنند.به طور مسال، می بینیم که دلایلیهای  را در مورد ،، وجدان آزاد،، در امور پزشکی  می آورند که قانون سقط جنین به نفع گروهای مذهبی تغییر پیدا کند. در کل مادلین مخالف این بود که بعضی قوانین به نفع گروهای مذهبی تغییر پیدا کند. ولی در مورد سوالهای که من مطرح کردم  و  در پائین به آن اشاره خواهم کرد جواب روشنی نداشت.

محمد فاضل هاشمی، اینطور شروع کرد که تحقیقاتش  در مورد تاریخ اسلام از سالهای 1000 تا  1100 می باشد و در ادامه توضیحاتش که با پاورپوین نشان می داد اشاره اش به  اسلام مدرن، ،،مسلمانهای فمینیست،، و برداشتهای متفاوتی  که،، مسلمانان،، از اسلام دارند داشت.

بعدا نوبت حضار رسید، سوالها و اظهار نظرهای متعدد و متفاوتی انجام گرفت.شاید لازم نباشد در این گزارش کوتاه نظر حضار را با برداشتی که من دارم  بیان کنم. ولی من دو دفعه فورصت پیدا کردم که صحبت کنم. صحبتهایم را با  سوالاتی  مطرح کردم، خوب من هم نه با تحقیقات دانشگاهی مخالفتی دارم نه با رفورم. ولی مسئله ای که برای من مهم است رابطۀ اینها را با سیاست چگونه می شود توضیح داد. سوالم از محمد فاضل هاشمی این بود، وقتی که شما از اسلام مدرن صحبت می کنید، آیا انشعابی در اسلام به وجود آمدده است؟ آیا مثل بهایت تلاشی برای آن شده است؟ اگر چنین اتفاقی افتاده است، پس چرا هیچ فراخوانی از یک جایی از دنیا نشنیده ایم ؟ و دوما، آیا شما فکر می کنید با ،،مسلمانهای فمینیست،،  و یا تحقیقات دانشگاهی می خواهید این قدرت سیاه  اسلام سیاسی را به زیر بکشید؟ گفتم به نظر من غیره ممکن است. 300 سال قبل کلیسای که آدمها را تحت عنوان جادوگر و کافر یا بی دین می سوزاندند، انسانهای آزاذیخواه، آتئیست و غیره با مبارزات خود کلیسا را به زیر کشیدند و دست کلیسا را از جامعه کوتاه کردند و مذهب از دولت جدا شد و مردم ازدست این بختک نجات پیدا کردند. به نظرم باید همین کار را با اسلام سیاسی کرد و به زیرش کشاند و آن موقع است که همه از دست این قدرت سیاه خلاص خواهیم شد و مذهب امر خصوصی افراد خواهد شد.او در جواب به این سوال بر مدرن کردن اسلام و یا فسخ کردن بعضی قوانین اسلامی تاکید داشت و در خیلی موارد در جواب به حضار چنین اظهار می کرد که برداشتها از اسلام و قوانین اسلامی متفاوت است .

سولهای بعدی که  داشتم در مورد حقوق فردی  بود.1- سکس بدون مجوز مذهب  یک گناه کبیره است جواب شما به این قانون مذهبی چیست؟ و چگونه قرار است در قوانین مدرنی که مد نظرتان هست بگنجانید؟ 2- در مورد حقوق کودک به عنوان یک فرد که در جامعه صاحب حق است چگونه فکر می کنید؟ ما، نهاد کودکان مقدمند می گوئیم که حجاب برای کودک، ختنه کودکان و مدارس مذهبی برای کودکان باید ممنوع شود! نظر شما در این مورد چیست؟ محمد فاضل هاشمی در مورد مدارس مذهبی گفت که این مسئله سیاسی است و به دولتها بر می گردد و جواب سوالهای دیگر را نداد و یا جوابی برای این سوالهای نداشت و یا نمی خواست جواب بدهد. عجله داشت و رفت، که قطار را از داست ندهد.

مادلین در جواب به سوالاتی که مطرح کردم خیلی محتاط بود و می گفت مسئول جواب دادن به این سوالات دولت و احزاب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *